Tuesday, January 27, 2009

ျမန္မာ့သနပ္ခါး

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ သနပ္ခါးသံုးလာသည့္ အေလ့အထမွာ ႏွစ္ေပါင္း(၂,၀၀၀) ေက်ာ္မွ် ၾကာျမင့္ခဲ့ၿပီျဖစ္ၿပီး ျမန္မာ့သီခ်င္း၊ ကဗ်ာ မ်ားတြင္ ဖြဲ႔ဆိုေဖာ္ျပခဲ့ၾကသည္။ ပဲခူးၿမိဳ႕ရွိ ေရႊေမာ္ေဓာဘုရား ျပတိုက္တြင္ ျပသထားသည့္ အဖိုးတန္ပစၥည္းတခုမွာ ၁၅ ရာစု မွ ဘုရင့္ေနာင္၏ သမီးေတာ္ ဓာတုကလ်ာ သနပ္ခါးေသြးသည့္ ေက်ာက္ျပင္ ျဖစ္သည္။

သနပ္ခါးပင္မွာ ျမန္မာႏိုင္ငံ၊ ထိုင္းႏိုင္ငံ၊ အိႏၵိယႏိုင္ငံ တခ်ဳိ႕ေနရာမ်ားႏွင့္ ဟိမ၀ႏၱာေတာင္တန္းတြင္ ေပါက္ေရာက္ၿပီး အေခါက္မွ ထြက္လာသည့္ အျဖဴေရာင္အႏွစ္ကို အသံုးျပဳၾကသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရႊဘိုႏွင့္ ပခုကၠဴ၊ ရွမ္းျပည္နယ္တို႔မွ ထြက္သည့္ သနပ္ခါးကို အထူးတန္ဖိုးထား သံုးစြဲၾကသည္။

ျမန္မာတို႔က သနပ္ခါးကို အလွခ်ယ္သရန္အျဖစ္ သံုးၾကေသာ္လည္း ေဆးဘက္အရလည္း အသံုး၀င္သည္။ အထူးသျဖင့္ အေရျပားေရာဂါမ်ားကို ကုသေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည္။ သနပ္ခါးအႏွစ္က အေရျပားအေပါက္မ်ားကို ေသးက်ဳံ႕ေစၿပီး အဆီ ျပန္ျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။ ထို႔အျပင္ အေရျပားတြန္႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးရံုမွ်မက ေနေရာင္ျခည္မွ အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစသည့္ ဓာတ္ေရာင္ျခည္မ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။

သနပ္ခါးပင္မွ အသီးႏွင့္ အျမစ္မ်ားကိုလည္း အျခားအနာေရာဂါမ်ား ကုသရန္အတြက္ ၫႊန္းေလ့ရွိၾကသည္။ အစာအူ လမ္းေၾကာင္းေရာဂါမ်ားမွ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲသည့္ ေ၀ဒနာမ်ားအထိ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္ဟု ဆိုၾကသည္။

လက္ရွိ ကေနာ့သနပ္ခါး ကုမၸဏီ၏ တႏွစ္ေရာင္းခ်ရသည့္ ပစၥည္းတန္ဖိုးမွာ ထိုင္းဘတ္ ၂ သန္းမွ ၃ သန္းခန္႔ (အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၄၃,၀၀၀ မွ ၆၅,၀၀၀ ခန္႔) အထိရွိေနၿပီး ကုမၸဏီက ဆက္လက္တိုးခ်ဲ႕ရန္ အစီအစဥ္မ်ားလည္း ရွိေနသည္။

ယင္း ကုမၸဏီ၏ ႏိုင္ငံျခားကုန္ပစၥည္းတင္ပို႔ေရး အမႈေဆာင္အရာရွိတဦးျဖစ္သူ ကြန္ေ၀ါင္း (Kwan Wong) က “သနပ္ခါးက မၾကာခင္မွာ ဒီထက္ပိုႀကီးတဲ့ ေစ်းကြက္ရလာဖို႔ ေမွ်ာ္လင့္ထားပါတယ္” ဟု ဧရာ၀တီ သို႔ ေျပာၾကားသည္။

No comments: